Bogdan Oproiu

Despre șenilă pentru motocross/enduro

 

Pentru mulți dintre motocicliști, contactul cu motocicleta se încheie odata cu venirea sezonului rece sau mai mult ca sigur la prima zapadă.

Deoarece un snowmobil nu este la îndemana oricui, iar eu sunt de părere că investiția este mult prea mare, pentru grosimea stratului de zapadă sau perioada sezonului de iarnă din România, plus spațiul necesar depozitării acestuia în celelalte anotimpuri fară zăpadă.

Alternativa este un kit de zăpadă pentru motocicletele de motocross/enduro chiar și sportive. Pe internet se găsesc multe modele de cumpărat, cele mai versatile sunt Timbersled si Yeti snow mx, există multe abordări diferite de montare și funcționare ale acestor kit-uri.

 

Cum a început acest trend, puteți viziona in acest film: The evolution of snow bikes 

Generția nouă de șenile compatibile cu motocicletele de motocross/enduro

kit conversie enduro pentru zapada

Personal am folosit din 2012 kit-ul Ad Boivin Explorer pe un ktm exc 520 din 2001, un clip găsiți aici.

Află cum mă poți susține financiar sau sponsoriza.

Din experiența mea cu el, este de evitat zăpada mare afânată, unghiul de atac nu ajută, iar în caz de oprire, plecarea de pe loc este foarte dificilă, mai ales în zonele de urcare, unde există posibilitatea cea mai mare să oprești motorul accidental.

Manevrarea este dificilă, în special pe zapadă bătătorită. Subansamblu spate se ajustează în funcţie de condiţiile meteo, dar este foarte limitat ca ajustabilitate. Kit-urile diferă prin modul lor de ansamblare, dacă la unele este necesar doar inlocuirea roților în mare parte, la alte trebuiesc demontate bascula și amortizorul. 

Ktrack este soluţia pentru biciclete dacă nu sunteţi fun fatbike sau ceva motorizat și preferati puterea propie și/sau liniștea.

 

Poze din arhiva personală și sunt făcute pentru un articol din revista ATV Mag în 2011, mulţumesc pe această cale fotografului Claudius Vasilescu şi sponsorilor Mxshop.ro (sesiune foto) şi Nxdata (motocicletă şi remorcă)

Din categoria diy, o sportivă și un chopper. cu siguranța nimeni nu va încerca un back flip cu ele.

 

Pentru persoanele cu un buget limitat, exista varianta unui proiect personal, dacă sunt doritori vă pot oferi fisiere CAD cu planurile de construcție detaliate, ale unui kit asemanator cu Timbersled Mounitan Horse, ma puteți contacta pe privat.