Bogdan Oproiu

Scaun de copil pentru bicicleta

Ibert safe t seat

 

Dacă sunteti și părinte și biciclist, sunt șanse mari să vă fi gandit: cum să ieșiti la plimbare cu copilul pe bicicletă!?

Nu este un secret pentru nimeni pasiunea mea pentru biciclete, era și normal ca Adelin să aibe locului lui. Am apelat la prietenul Google, pentru un sfat.

Modelele care mă interesau pe mine, mai exact cu montare pe ghidon, sunt relativ noi și nu se găseau în România. După lungi și frustrante încercări de a cumpăra din străinătate, au apărut și la noi în țară.

Aproape de fiecare dată cand ies la plimbare sunt întrebat: ce model de scaun folosesc? Deoarece este ceva diferit și pare că așa este cel mai natural mod, de a plimba copilul pe bicicletă.

Folosesc scaunul pe bicicleta de 29” și 27,5”, dar poate fi montat pe absolut orice model de bicicletă, cu o singură excepție și anume cele care au furcă de downhill.

Nu mi-au plăcut niciodată scaunele care se monteaza pe partea din spate a bicicletei din mai multe motive:

 Copilul nu vede mai nimic

 Te sui greu pe bicicletă

 Se modifica manevrabilitatea bicicletei

 Nu ai habar ce face în spatele tău

 

După multe căutari am ajuns la 2 variante ibert safe t seat si thule ride along mini

scaun_copil_fata_bicicleta

Thule ride along mini

 

Avantajele pentru suportul de copil montat pe partea din față a bicicletei:

 Comunicarea cu opilul este foarte ușoară

 Bicicleta își păstrează manevrabilitatea

 Copilul este protejat de măinile tale

 Îi oferă o vizibilitate de 100% (Thule oferă un parbriz de protecție)

 Sunt ușor de montat pe bicicletă

 Urcarea biciclistului este ușoară

 

Recomandări

O tijă de șa de tip „dropper” 

Am ales modelul Ibert, deoarece este simplu și compact, ceea ce îmi oferă suficient spatiu de manevrare a bicicletei. Modelul Thule oferă o poziție mai bună pentru somn copilului, dar este mai voluminos și poate fi o problema dacă ești un parinte mic de înălțime.

Am făcut câteva coborâri și pe traseul de boardercross din Novisad, Serbia, Adelin este super încântat de scaun, pe mine nu mă incomodează la pedalat iar plimbările sunt confortabile chiar dacă durează mai mult de 2-3 ore.

Ambele scaune se pot folosi până la o anumită vârstă/greutate, iar apoi chiar dacă copilul merge singur cu bicicleta, dar încă doriți să îl plimbați pe bicicletă dumneavoastră, există un scaun foarte versatil, ușor de montat și transportat (în rucsac)

scaun_copil_pentru_bicicleta_pliabil

Scaunul este produs de firma Mac Ride, este destul de scump și va fi disponibil începând cu vara lui 2017. Posibil ca acest model să poată fi folosit și pe o bicicletă de downhill.

O altă variantă de avut în vedere este scaunul do little.

 

Eu folosesc pedale cu prindere SPD și tijă de șa dropper, cănd ies cu copilul la plimbare. Din punctul meu de vedere este cea mai buna variantă, dacă sunteți obisnuiți cu ele.