Bogdan Oproiu

Tutorial construire dome pentru filmari in apa

Îmi place să fac snorkeling și doresc ceea ce filmez să fie cat mai real, numai că gopro-ul nu filmează ca în reclamele de prezentare, ai nevoie de filtre și un dome, înainte de ultimul concediu nu găseam de unde să cumpar/împrumut un Dome așa că m-am decis să confecționez unu. 

Am găsit repede pe net un magazin, care vinde globuri din material plastic, care se desfac în două semi sfere. Sunt foarte ieftine, au diferite dimensiuni și sunt destul de rezistente.

Pentru confecționarea unui dome rapid, nu este nevoie de abilități,scule sau materiale deosebite. 

Pentru montarea camerei în interior am ales un cd/dvd, pe care l-am lipit de interiorul unei semisfere. Pentru a monta camera ușor, am lipit o montură plată, pe care o primim când cumpăram camera.

OBIECTIVUL camerei trebuie să se afle în centrul sferei, mie mi-a fost ușor pentru că foloses GoPro Hero 4 Session. Acest aspect trebuie avut în vedere când lipim montura pe cd/dvd. Dvd-ul l-am lipit de glob cu "super glue". Deoarece camera nu va avea nici un buton accesibil, dupa sigilarea sferei, folosesc telecomanda înainte de a introduce camera în apa.

În filmulețul de prezentare am folosit un glob mic, recomand un glob cu diametrul mai mare, mai ales dacă nu folosiți GoPro Session.

Am unit cele două semisfere și am izolat îmbinarea cu bandă izolieră.

Necesită o montură curbată pentru a prinde un mâner. Recomand demarcarea unei linii orizontale, pemtru a avea un reper în momentul filmării, dacă doriți să încadrați și cerul și ce este sub apă. 

 

Materiale necesare: 

Glob plastic

Izolier band

Adeziv plat Gopro

Lipici

Cd/dvd 

 

Dezavantaje:

-camera trebuie pornită cu teleomanda sau aplicația din telefon

-camera dacă este inclusă complet în sferă, aceasta încălzește aerul și se formeaza condens

-trebuie protejat de zgârieturi

 

Avantaje:

-costuri scăzut ale materialelor folosite

-este simplu de realizat

-materialele sunt ușor de procurat