Bogdan Oproiu

Festivalul Filmul de Piatra 3.0

Am început joaca cu camera de acțiune GoPro Hero prin 2008, în 2011 mi-am cumpărat modelul Hero HD pentru a împartași aventurile mele cu familia și prieteni,dar și cu scop educativ. După fiecare antrenament vizionam filmările și discutam cu tata ce am greșit, ce a fost bine, ce trebuie schimbat.

Se întamplă foarte des, să fiu întrebat unde sunt etape de motocross, iar pentru că media nu promova acest sport prin 2010-2011, am decis să construiesc o platformă unde se pot regasi filmari de la etapele naționale de motocross și locul unde se defașoara etapele de motocross, cine participă sau organizează.

Nu a trecut mult timp pană când, diverse momente surprinse de cameră s-au tot adunat și am decis să fac un clip cu cele mai bune momente (best off).

Cu acest clip am avut privilegiu să particip la festivalul de film din Piatra Neamț, festivalul se numește Filmul de Piatra, iar eu am participat la ediția 3.0 ca regizor în perioada 5-8 Ianuarie 2012.

Am gasit din întânplare pe net, anunțul pentru înscrierea la o competiție de scurtmetraje 100% românești. A fost suficient să imi capteze atenția și m-am înscris, după ce am trecut de preselecție, am fost contactat de organizator pentru a reduce montajul la 6 minute, practic la jumătate și pentru a confirma prezența la eveniment.Am fost foarte bucuros, sincer nu mă așteptam să ajung așa departe, dintr-o simpla joacă.

Mai jos aveți prezentarea festivalului.

Festivalul a durat 3 zile, timp în care am participat la diverse evenimente pregatite de organizator. Am avut parte de concerte: Partizan, Urma și Electric Fence, precum și petreceri cu proiecții multimedia – Matze și Dan Băsu a urmat: bowling,piscina,patinuar,evenimentul includea și schi iar eu am venit pregatit cu tot echipamentul doar că zapadă nu a fost prezentă, accesul la partia Cozla, se face direct din gara, cu o gondolă care traversează orașul pe toată lățimea lui, tot aici se află și traseul de downhill pe care l-am parcurs de cateva ori. Un eveniment special cu Draga Olteanu Matei.

În concluzie orașul Piatra Neamț are multe de oferit Curtea și biserica domnească, Cetatea Bâtca Doamnei, Muzeul Memorial “Calistrat Hogas”, Casa Ivascu, Casa Lalu.

Emoțile au fost foarte mari in timpul difuzarii montajului meu, iar punctul culminant a fost momentul în care am fost chemați pe scenă, toți concurenți la categoria extrem. Premiul a fost înmanat de Vătafu Gabriel de la MxShop.ro , iar decizia caștigatorului a fost a domnului alipinist Ticu Lăcătușul. La Extrem a fost premiat Horia Mărușcă pentru filmul scurt “Mountain Biking”. Competiția a adunat 55 de scurtmetraje românești în categoriile Ficțiune, Animație, Documentar, Experimental, Videoclip și Extrem

Mai jos este montajul meu filmat în timp ce rula, la cinematograf și reacția publicului la final. Pot spune ca aceasta experiența a fost foarte importantă, primind un feedback sincer,rapid si la obiect de la profesioniști din lumea filmului. Montajul meu deși nu este apropiat de unul profesionist, conținea o abordare diferită.