Salutare
Am ajuns cu Adelin la primul pas cu motocicleta (în cazul de față Yamaha pw50), mai exact la mersul cu roți ajutătoare. Am ales să îi confecționez sistemul de prindere al roțiilor, pentru ca aveam materialele necesare, este simplu de realizat și mult mai ieftin decât kit-ul de cumpărat. Recomand să achiziționați un kit autorizat, pentru siguranța copilului dumneavoastră, dacă nu aveți experiență în domeniu.
Roțiile folosite de mine sunt din aluminiu cu rulmenți, cauciuc cu cameră și provin de la un mountainboard. Sistemul de fixare pe motocicletă este foarte simplu, mai exact se prinde cu 2 "urechi" de suportul scărițelor cu același bolț care ține scărița. Inițial am vrut să încorporez sî un sistem de amortizare pentru roțiile ajutătoare, astfel încât roata de spate să nu rămână suspendată, datorită denivelăturilor. Așadar va urma o versiune 2.0, cu amortizoare, pe masură ce Adelin avansează.
Adelin merge singur cu motocicleta la vârsta de 2ani(mai exact accelerat și virat), singurul lucru pe care trebuie să îl fac este să îî controlez viteza(motoicleta are un reglaj pentru limitarea cursei pe care o are cablul accelerației), acest lucru îl fac cu ajutorul unei chingi pe care o leg de partea din spate a cadrului.
Toată operațiunea durează câteva ore, dacă aveți pregatite toate materialele, profil rectangular sau țeavă,vopsea,roți,șuruburi,aparat de sudură, polizor unghiular,bormașina, metru. Ansamblu proiectat de mine a fost un exces de zel în ceea ce privește rezistența, dar în general mie îmi plac lucrurile solide.
Dimensiuniile sunt relative, în funcție de roțile pe care le veți folosi. La o simplă căutare pe net, se găsesc foarte multe modele de roți cu camera și rulmenți, la prețuri decente. Avantajul camerei este că îmi permite să ajustez adereța roții din spate, modificând presiunea din roțiile ajutătoare. Practic modific suprafața de contact a crampoanelor cu solul.
Finisarea am facut-o cu polizorul unghiular, pe care am montat un disc cu șmirghel.
Înainte de vopsea am aplicat un strat de grund.
Șuruburi de 12mm, câteva șaibe, piulițe cu autoblocare și cam asta e tot,pentru montarea roților. Am ales să folosesc șuruburi în loc de axe sudate, pentru a evita scenariul în care sudura cedează(motocicleta are 37 de kg, copilul 10-20 kg cu sau fara echipament + gropi).
Nu uitați să echipați copilul corespunzător pentru antrenamente, iar locul de antrenament de preferat fără denivelături sau iarbă mare, pietre, copaci sau vâlcele, astfel încât să nu pună în pericol siguranța acestuia. Pericolul când motocicleta este echipata cu roși ajutătoare este foarte mare, deoarece daca motocicleta rămâne accelerată din diverse motive, aceasta nu se va opri singură(cu sau fara copil pe ea).
Părerile și sfaturile mele sunt orientative și pot diferi de cele ale profesioniștilor.
Părerea ta este foarte importantă pentru mine. Dacă sunt erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare: înlocuiri,modificări sau completări, te rog să îmi atragi atenția. Mai jos găsești formularul unde îți poți exprima părerea. Aștept cu interes părerea ta, pentru a îți oferi articole cât mai utile, cand vei vizita din nou blog-ul meu.