Bogdan Oproiu

Stand up paddle SUP

Faptul că sunt un împătimit al sporturilor nu este un secret pentru nimeni, deși ma pricep la înot cât sa nu mă înec, îmi place foarte mult să fac snorkeling și să ies cu SUP-ul pe apă(Stand up paddleing).

Dacă eram mai aproape de ocean, probabil aș fi fost cu siguranță un surfer, dar cum apele la noi sunt mai calme și din fericire fără rechini sau crocodili, placa de SUP este perfectă.

Placa pe care o dețin acum, am cumpărat-o second(sigilată) în grabă pentru că plecam intr-o excursie neplanificată. Cumpărând ce am găsit, m-am ales cu o placă care nu este suficient de mare pentru greutatea și înălțimea mea, așadar mai jos am să explic din ce am înțeles eu, care este treaba cu forma și dimensiunile unui SUP.

Exista trei tipuri de placi surf, allround, race pe care le voi explica pe rând. 

 

surf sunt placi scurte cu varful si coada ascuțite, bune de folosit pe valuri, dar nu își mențin direcția pe ape calme, deși sunt manevrabile pe valuri, viteza de deplasare este redusă , nu prea sunt stabile și nu pastrează direcția de mers. 

allround sunt placi groase, late si mai lungi decât cele modelele surf, sunt foarte versatile, se pot folosi în mai multe moduri, sunt foarte stabile și se pot folosi pe râuri,lacuri,mare. Unele pot fi convertite la windsurf.  

flatwater/race sunt optimizate pentru ape calme sunt mai lungi decât plăcile allround, vârful este ascuțit pentru a permite plăcii să despice apa, permițândui să înainteze cu ușurință dar și pentru a înainta drept. Laterale sunt rotunjite pentru a ajuta plutirea și alunecarea acesteia. Din acesta categorie cele înguste sunt folosite de persoanele experimentate.

Lungimea SUP-ului o vedeți afișată în poza de mai jos(dimensiunile sunt in inch și sunt notate pe SUP, motiv pentru care am scris și explicațiile lafel)

Versiunea Surf

Vesiunea allround

Versiunea flatwater sau race

 

Volumul și lungimea sunt factori esențiali în alegerea SUP-ului

 

Începători greutate x 2 

Mediu  greutate x 1,7

Avansat  greutate x 1,3

(ex:70kg x 2=180 litri)

 

Pentru SUP aveți nevoie de o vâslă/padelă care este formata din 3 elemente:

Mâner
Acesta are o forma ergonomica și are o forma de T 

Țeava

Este cea mai importanta parte a padelei și este confecționată din Aluminiu, Fibra de Sticlă, Carbon chiar si Kevlar. Materialul face diferența în privința rezistenței acesteia.

  • Carbon -oferă rigiditate
  • Fibră de sticlă - iefin dar poate flexa când vâslești
  • Aluminiu- rigid dar greu
  • Kevlar - rezistent aproape ca și carbonul 

Pală
Aceasta poate varia ca formă și dimensiune. Cele mai mici sunt de preferat pentru începători, fete sau în condiții de surf.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă înalțimea padelei, acest lucru este important pentru optimizarea performanței.

Padelă pentru Surf SUP  de obicei trebuie să fie între 6-8 inch deasupra capului

Padelă pentru Flatwater SUP  de obicei trebuie să fie între 8-10inch deasupra capului 

Padelă pentru Racing SUP  de obicei trebuie să fie între 10-12 inch deasupra capului 

Dacă doriți o singură padelă pentru surf , lac sau râu atunci puteși să procedați ca mine și sa alegeți o padela reglabilă.

 

Ce altceva mai aveți nevoie pentru SUP!

Coardă de siguranță

Este indicat să aveți prinsa placa de picior cu coardă, de obicei vin împreună cu placa la achiziționare. Eu obișnuiesc să sar de pe SUP și să înot, iar placa vine după mine, sau dacă o scap când intru în apă o pot trage inapoi, pentru a evita să lovesc pe ci din jurul meu.

Vestă de salvare

Poate fi de ajutor atunci când ești obosit și nu te poți sui pe placă, sau ai un cărcel, nu mai zic de probleme mai serioase.

Costum neopren

Te ajută să ieși la plimbare și când apa este mai rece, te ferește de arsuri, julituri, etc. Cu cât acesta este mai gros cu atât este mai călduros, grosimea se măsoară în mm.

 

Avantajele unui SUP gonflabil

ocupă loc puțin

ușor de transportat cu mașina, nu implică suport special de cărat

poate fi cărat în spinare (are rucsac special)

 

Dezavantaje

prețul este destul de mare

umflatul dureaza cam 10 minute 

 

SUP-ul meu este Triboard și este disponibil la Decathlon.

Părerile și sfaturile mele sunt orientative și pot diferi de cele ale profesioniștilor.

Părerea ta este foarte importantă pentru mine. Dacă sunt erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare: înlocuiri,modificări sau completări, te rog să îmi atragi atenția. Mai jos găsești formularul unde îți poți exprima părerea. Aștept cu interes părerea ta, pentru a îți oferi articole cât mai utile, cand vei vizita din nou blog-ul meu.